" ŚNIADANIE DAJE MOC"
8 listopada
2016 roku uczniowie Szkoły Podstawowej
im. Adama Mickiewicza w Budziszewku wzięli udział w śniadaniowym święcie pt.: „Śniadanie
daje moc”.
W tym dniu było
bardzo smacznie i zdrowo :-)
Uczniowie
klas I-VI podczas zajęć przygotowywali śniadanie, które spełniało normy i
wytyczne prawidłowego żywienia. Nie zabrakło kolorowych kanapek, pysznych
twarożków i owocowych
smakołyków. Przygotowane
przez dzieci prace wzięły udział w szkolnym konkursie i zostały wystawione podczas
apelu. Okazało się, że wszystkie klasy otrzymały pierwsze miejsce zdobywając nagrody rzeczowe.
Zaprezentowano również plakaty promujące zdrowe odżywanie.
Dziękujemy
wszystkim dzieciom, nauczycielom i rodzicom za wspólną zabawę i zaangażowanie.
Przygotowaniem święta zajął się opiekun Samorządu
Uczniowskiego, p. Z. Piątkowska.
8 LISTOPADA BIERZEMY UDZIAŁ W AKCJI " ŚNIADANIE DAJE MOC".
poradniki Instytutu Matki i Dziecka:
Otyłość u dzieci i młodzieży -poradnik dla rodziców.
Poniżej znajdziecie informacje, które pomogą rodzicom i dzieciom w zdrowym trybie życia.
Przykładowy talerz dla dziecka
w wieku przedszkolnym
Piramida zdrowia dla dzieci w wieku szkolnym
PAMIĘTAJ O PODSTAWOWYCH ZASADACH ODŻYWIANIA!!!!
1. Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem.
Poranny posiłek zapewnia dostarczenie energii na drogę do szkoły i kilka pierwszych lekcji.
2. Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości.
Pij mleko – będziesz wielki !!!
3. Zawsze myj ręce przed posiłkiem.
Przestrzeganie zasad higieny spożywania posiłku powinno odbywać się od momentu, kiedy dziecko próbuje samodzielnie jeść.
4. Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę.
Wykorzystanie energii i składników odżywczych z całodziennej racji pokarmowej jest najlepsze wtedy, jeśli zostanie ona podzielona na kilka posiłków, a nie dostarczona jednorazowo. Zasada ta nie ma charakteru obligatoryjnego.
5. Jedz o stałych porach i nie spiesz się.
Regularność spożywania posiłków dobrze służy organizmowi dziecka.
6. Mięso, jaja czy ryby – możesz wybierać.
Wykorzystanie mięsa, jaj, ryb w żywieniu ma na celu dostarczenie pełnowartościowego białka zwierzęcego, witamin z grupy B (w tym witaminy B12), witaminy D (ryby, żółtko jaja), biopierwiastków (żelazo, cynk), ważnych kwasów tłuszczowych.
7. Pamiętaj o kaszach, jedz chleb, nie bułeczki.
Produkty zbożowe są źródłem węglowodanów złożonych, głównie skrobi, białka roślinnego, błonnika pokarmowego.
8. Dzień bez 5 porcji świeżych warzyw, owoców i soku to dzień stracony.
Warzywa i owoce powinny być częścią składową każdego posiłku ucznia.
9. Posiłek obiadowy to zapas siły na aktywne popołudnie.
Jeżeli dziecko pozostaje w szkole dłużej niż przez 5 lekcji lub ma zajęcia pozalekcyjne, warto rozważyć zjedzenie posiłku obiadowego w szkole. Jeżeli uczeń wraca do domu, powinien otrzymać obiad po powrocie.
Dziecko po posiłku obiadowym i krótkim odpoczynku jest pogodniejsze, chętniej się uczy, aktywniej uczestniczy w zabawie lub zajęciach pozalekcyjnych.
10. Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem.
Posiłki kolacyjne dla dzieci powinny być lekkostrawne, smaczne, urozmaicone, spożyte co najmniej 1 – 2 godziny przed snem.
11. Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem.
Hasło, „ruch na co dzień”, jest zachętą do aktywności fizycznej, ćwiczeń, rekreacji. Ograniczenie spożycia słodyczy to zapobieganie otyłości i jej skutkom zdrowotnym.
Kiedy w diecie dziecka pojawi się nadmiar słodyczy, dieta nie bilansuje się pod względem energii i składników odżywczych. Zalecany udział energii z białka (12%), z tłuszczu (30%), i węglowodanów (58%) ulega zaburzeniu. Porcja energii dostarczona wraz ze zjedzeniem batonika to ok. 250 kcal. Aby ją wykorzystać całości tej energii na wysiłek fizyczny, dziecko powinno biegać około 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz