poniedziałek, 7 listopada 2016

" ŚNIADANIE DAJE MOC"


8 listopada 2016 roku uczniowie  Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Budziszewku wzięli udział w śniadaniowym święcie pt.: „Śniadanie daje moc”.
W tym dniu było bardzo smacznie i zdrowo :-)
Uczniowie klas I-VI podczas zajęć przygotowywali śniadanie, które spełniało normy i wytyczne prawidłowego żywienia. Nie zabrakło kolorowych kanapek,  pysznych twarożków i owocowych
smakołyków. Przygotowane przez dzieci prace wzięły udział w szkolnym konkursie i zostały wystawione podczas apelu. Okazało się, że wszystkie klasy otrzymały  pierwsze miejsce zdobywając nagrody rzeczowe. Zaprezentowano również plakaty promujące zdrowe odżywanie.
Dziękujemy wszystkim dzieciom, nauczycielom i rodzicom za wspólną zabawę i zaangażowanie.
Przygotowaniem  święta zajął się opiekun Samorządu Uczniowskiego, p. Z. Piątkowska.







8 LISTOPADA BIERZEMY UDZIAŁ W AKCJI " ŚNIADANIE DAJE MOC".

poradniki Instytutu Matki i Dziecka:

O żywności i aktywności fizycznej dzieci- dzieci od narodzin do 13 roku życia.
Otyłość u dzieci i młodzieży -poradnik dla rodziców.

Poniżej znajdziecie informacje, które pomogą rodzicom i dzieciom w zdrowym trybie życia.


Przykładowy talerz dla dziecka
w wieku przedszkolnym



Piramida zdrowia dla dzieci w wieku szkolnym


PAMIĘTAJ O PODSTAWOWYCH ZASADACH ODŻYWIANIA!!!!

1.    Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem.
Poranny posiłek zapewnia dostarczenie energii na drogę do szkoły i kilka pierwszych lekcji.
  





2.    Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości.
  Pij mleko – będziesz wielki !!!


3.    Zawsze myj ręce przed posiłkiem.


Przestrzeganie zasad higieny spożywania posiłku powinno odbywać się od momentu, kiedy dziecko próbuje samodzielnie jeść.


4.    Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę.

Wykorzystanie energii i składników odżywczych z całodziennej racji pokarmowej jest najlepsze wtedy, jeśli zostanie ona podzielona na kilka posiłków, a nie dostarczona jednorazowo. Zasada ta nie ma charakteru obligatoryjnego.

5.    Jedz o stałych porach i nie spiesz się.


Regularność spożywania posiłków dobrze służy organizmowi dziecka.
               
6.    Mięso, jaja czy ryby – możesz wybierać.


Wykorzystanie mięsa, jaj, ryb w żywieniu ma na celu dostarczenie pełnowartościowego białka zwierzęcego, witamin z grupy B (w tym witaminy B12), witaminy D (ryby, żółtko jaja), biopierwiastków (żelazo, cynk), ważnych kwasów tłuszczowych.

7.    Pamiętaj o kaszach, jedz chleb, nie bułeczki.


Produkty zbożowe są źródłem węglowodanów złożonych, głównie skrobi, białka roślinnego, błonnika pokarmowego.


8.    Dzień bez 5 porcji świeżych warzyw, owoców i soku to dzień stracony.
Warzywa i owoce powinny być częścią składową każdego posiłku ucznia.


9.    Posiłek obiadowy to zapas siły na aktywne popołudnie.




Jeżeli dziecko pozostaje w szkole dłużej niż przez 5 lekcji lub ma zajęcia pozalekcyjne, warto rozważyć zjedzenie posiłku obiadowego w szkole. Jeżeli uczeń wraca do domu, powinien otrzymać obiad po powrocie.
Dziecko po posiłku obiadowym i krótkim odpoczynku jest pogodniejsze, chętniej się uczyaktywniej uczestniczy w zabawie lub zajęciach pozalekcyjnych.

10. Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem.


Posiłki kolacyjne dla dzieci powinny być lekkostrawne, smaczne, urozmaicone, spożyte co najmniej 1 – 2 godziny przed snem.


11. Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem.




Hasło, „ruch na co dzień”, jest zachętą do aktywności fizycznej, ćwiczeń, rekreacji. Ograniczenie spożycia słodyczy to zapobieganie otyłości i jej skutkom zdrowotnym.


Kiedy w diecie dziecka pojawi się nadmiar słodyczy, dieta nie bilansuje się pod względem energii i składników odżywczych. Zalecany udział energii z białka (12%), z tłuszczu (30%), i węglowodanów (58%) ulega zaburzeniu. Porcja energii dostarczona wraz ze zjedzeniem batonika to ok. 250 kcal. Aby ją wykorzystać całości tej energii na wysiłek fizyczny, dziecko powinno biegać około 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz