Od kilku lat nasza
szkoła bierze udział w programie ,, OWOCE W SZKOLE ‘’.
Głównym celem
programu jest m.in. trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez
zwiększanie udziału owoców i warzyw w codziennej dzieci. Program ma zachęcić
dzieci do spożywania większych ilości owoców i warzyw, a tym samym przyczynić
się do ukształtowania dobrych nawyków żywieniowych, które będą utrzymywały się
w latach późniejszych. Aby skutecznie realizować główne cele programu , dzieci
w szkole otrzymują wybrane owoce i warzywa nieodpłatnie jak również uczestniczą
w działaniach towarzyszących o charakterze edukacyjnym związanym ze zdrowym
żywieniem, a w szczególności promujących spożywanie owoców i warzyw. Realizacja
działań edukacyjnych jest kluczowa dla powodzenia programu, ponieważ samo
udostępnianie dzieciom owoców i warzyw nie jest wystarczającym narzędziem
mogącym zapewnić zmianę sposobu odżywiania dzieci.
Kolorowa moc warzyw i owoców
Owoce i warzywa powinny
stanowić podstawę naszej diety, gdyż są niezwykle bogate w składniki odżywcze.
Wiosna i lato obfitują w owoce i warzywa – dzięki nim jest tak kolorowo,
przepysznie i przede wszystkim zdrowo.
Dlaczego warzywa i owoce są dla nas
takie ważne ?
Podstawą dobrego samopoczucia, jest prawidłowy styl życia, w którym racjonalny sposób żywienia odgrywa kluczową rolę. Dzięki niemu będziesz mógł cieszyć się świetną kondycją włosów, skóry i paznokci, usprawnisz swój metabolizm, a co najważniejsze – poczujesz się świetnie ze swoim ciałem. Dlatego przygotowując posiłki pamiętaj o warzywach i owocach.
Jedzenie warzyw i
owoców zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych chorób przewlekłych, przyczynia
się do obniżenia zachorowalności na nowotwory i obniża prawdopodobieństwo
wystąpienia chorób serca. Lista ich zalet jest naprawdę długa.
Większość warzyw i
owoców cechuje się niską zawartością tłuszczów i kalorii. Żadne z nich nie
zawierają cholesterolu. Dostarczają za to witaminy i składniki mineralne
niezbędne do prawidłowej pracy organizmu.
Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki
Warzywa będące
źródłem potasu, takie jak ziemniaki, fasola jaś, soczewica czy
produkty z pomidorów –
pasta i sok
pomidorowy, pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Owocami
bogatymi w potas są banany, melony, suszone
śliwki oraz soki
pomarańczowy i jabłkowy.
Witamina A odpowiada za zdrowie oczu i skóry, a także chroni organizm przed
infekcjami. Występuje w postaci prowitaminy A w takich warzywach jak marchew i czerwona
papryka. Owocami będącymi doskonałym źródłem tej witaminy są morele i brzoskwinie.
Również produkty pochodzenia zwierzęcego pełne są tego składnika odżywczego.
Szczególnie wątróbka oraz tłuszcze – masło i margaryna.
Witamina C występuje w dużych ilościach w owocach
cytrusowych, warzywach
kapustnych czy natce
pietruszki. Odpowiada za uszczelnianie naczyń krwionośnych, dzięki
czemu sprzyja gojeniu skaleczeń i ran. Pomaga także utrzymać dobrą kondycję
zębów i dziąseł.
Drożdże piekarskie, brokuły, sałata lodowa czy brukselka są
bogate w kwas foliowy. Podobnie jak produkty białkowe pochodzenia roślinnego –nasiona soi czy grochu. Kwas
foliowy pomaga organizmowi tworzyć czerwone komórki krwi. Szczególnie zaleca
się jego spożywanie kobietom w ciąży. Zmniejsza to ryzyko powstawania wad
rozwojowych płodu.
Co jeszcze zawierają warzywa i owoce?
Stosowanie diety
bogatej w warzywa i owoce w ramach zbilansowanej zdrowej diety ma szereg
korzystnych oddziaływań na organizm.
Flawonoidy, zawarte w owocach cytrusowych – cytrynach, pomarańczach,
znane są z działania przeciwnowotworowego, a także zapobiegają chorobom serca.
Flawonoidy znajdujące się w grejpfrucie,
stymulują produkcję enzymu spowalniającego procesy starzenia.
Dostępne na rynku granaty oraz
produkty będące ich pochodnymi, mają właściwości chroniące przed zatykaniem
tętnic czy rakiem prostaty.
Warzywa kapustne również pełnią ogromną rolę w wspomaganiu funkcjonowania
organizmu. Zawierają one bowiem związki przeciwnowotworowe – izotiocyjaniany.
Związki te zawarte w brokułach czy brukselce mają
zdolność do powstrzymywania komórek rakowych.
Warzywa takie jak dynia,
kabaczek czy cukinia pomocne
są w leczeniu stanów zapalnych wątroby, astmy i przy chorobach nerek.
Pektyny – zawarte są w wielu owocach i warzywach. Najwięcej znajdziesz ich
w jabłkach i marchewce.
Redukują one poziom cholesterolu, chroniąc przed chorobami serca.
Likopen – silnie działający antyoksydant, który także bywa odpowiedzialny
za obniżanie ryzyka nowotworów. Im bardziej czerwony jest pomidor,
tym więcej likopenu zawiera. Co ciekawe, najwięcej znajduje się go w pomidorach
gotowanych, które są zresztą lepiej przyswajane przez nasz organizm.
Poza dostarczaniem
wielu witamin i składników mineralnych, warzywa i owoce są również świetnym
źródłem ilości błonnika pokarmowego, który ma ogromne znaczenie w procesie
odchudzania. Błonnik działający na zasadzie „miotełki”, wymiata z naszego
przewodu pokarmowego substancje toksyczne i niestrawione resztki pokarmów.
Powoduje uczucie sytości i reguluje trawienie.
Jak jeść warzywa i owoce?
Warzywa i owoce najlepiej zjadać na surowo w postaci deserów lub surówek,
zachowują wtedy najwięcej wartości smakowych i odżywczych. Jedząc trzy porcje
warzyw oraz dwie porcje owoców dziennie, pomagamy sobie w utrzymaniu pięknej
sylwetki i dobrego samopoczucia, ale przede wszystkim zdrowia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz